Abilica Promotion
Hälsa & Fitness
Styrketräning

Tips: Så tränar du effektivt i hemmet

Det här är ett annonssamarbete tillsammans med Abilica

Ungarna har lagt sig. Du vet att du borde komma iväg till träningsanläggningen men kylan kommer krypande, mörkret lägger sig och det enda du har lust till är att lägga dig under filten på soffan och titta på TV. Kan vi locka dig att göra något helt annat i 30 minuter, innan du lägger dig till rätta på soffan?

TRÄNING HEMMA SPARAR TID

Den största fördelen med att träna hemma är att det bara tar den tid som själva träningspasset tar. En runda till träningsanläggningen tar lätt två timmar om man räknar med omklädning och körning till och från träningsanläggningen. Ofta känner du kanske att du måste träna minst en timme när du väl har kommit iväg till träningscentret, medan du lätt kan nöja dig med 30 minuter när du tränar hemma. Det som är bra är att du kan genomföra ett fullvärdigt träningspass på 30 minuter och för många av oss har skillnaden mellan att lägga två timmar eller 30 minuter stor betydelse för att faktiskt hinna med att träna.

Tycker du att det kan vara svårt att få tid med träning en stressig vardag är den största fördelen med att träna hemma att du kan göra det när som helst på dygnet. Du är varken beroende av barnpassning, öppettider eller tider för gruppträning. Ha det till exempel som en fast rutin att du tränar 30 minuter efter att barnen har lagt sig, tre dagar i veckan. Tillsammans med vardagsaktivitet och lek med barnen är det inte mer som ska till för att öka livskvaliteten.

HUR TRÄNAR MAN HEMMA?

För att du ska få ett bra träningspass på 30 minuter är det nödvändigt att du kan genomföra ett träningspass med KVALITET. Här kommer två tips på hur du kan få till det:

TRÄNA KONDITION HEMMA

Eftersom det här träningspasset är så pass kort är det viktigaste att få upp pulsen så att hjärtat får något att jobba med och att du efterförbränningen så mycket som möjligt. Träningspasset är ändå hårt trots att det varar så kort tid och vi rekommenderar därför att du genomför det max två gånger per vecka. Att träna kondition hemma är enklast på en crosstrainer, ett löpband eller en spinningcykel.

Starta lugnt i ca 10 minuter, tills du är ordentligt uppvärmd. Uppvärmningen är nödvändig för att kroppen ska kunna jobba en längre tid med hög puls senare under passet. Det är även viktigt för att göra muskler, senor och leder redo för hög belastning och därmed förebygga skador. Efter uppvärmningen ökar du pulsen ihärdigt under 15 minuter. De sista 2–4 minuterna ska vara så hårda att du precis orkar genomföra dem. Därefter tar du det lugnare i ett par minuter och när pulsen är under kontroll igen avslutar du med att lätt sträcka de stora musklerna.

STYRKETRÄNING HEMMA

För styrketräning hemma rekommenderar vi Abilica Circle. Det är ett träningskoncept där du tränar både styrka och kondition, men med fokus på styrka. Du gör så kallade funktionella övningar som tränar flera muskler samtidigt. Vi använder enkla träningsprodukter som kostar lite att investera i och du kan välja om du vill använda en produkt eller sätta samman träningsprogram med flera produkter.

Vi har också utvecklat en egen träningsapp till Abilica Circle. Träningen i den är intervallbaserad där du tränar i en minut och sedan väljer att pausa i 0–60 sekunder. I den träningsappen har vi satt samman fullvärdiga träningsprogram till ett stort utbud av produkter och en instruktör som följer dig från start till slut i träningen. Som uppvärmning till Abilica Circle kan du använda ett hoppband eller så kan du skruva upp för musiken och dansa dig varm. Även här tänker du cirka 10 minuter uppvärmning, 15 minuter träning med Abilica Circle och 5 minuter nedtrappning/sträckning. Abilica Circle genomfört på rätt sätt är hård träning och vi rekommenderar att du gör det max två gånger per vecka.

Här kan du ladda ner träningsappen!

Lycka till med träningen!

Annons

Lämna en kommentar