Abilica Promotion
Hälsa & Fitness
Kondition

Därför är löpbandet din bästa vän

Det här är ett annonssamarbete tillsammans med Abilica

Löptrenden sköljer över landet som aldrig tidigare. Det verkar som att folk verkligen har fått upp ögonen för hur fantastisk konditionsträning som löpningen ger och vilka fantastiska variationsmöjligheter man kan uppnå med ”bara löpning”. Korta och långa intervall, träning i uppförsbacke, fartlekar, stigningslöpning, roliga långturer och intensiva drag. En kombination av allt detta ger dig en äventyrlig träningseffekt. Och allt du behöver är dig själv och dina ben, samt motivation och förmågan att genomföra det.

LÖPBAND – SKONSAMMARE ÄN ASFALT

När de fasta löpspåren är såphala och väderprognosen inte har annat än regnblandat snö och kyla på menyn så är löpning på ett löpband ett frestande alternativ. Löpband har blivit tillgängliga till priser som var oöverkomliga för många, och fler och fler väljer att investera i ett bekvämt inomhusalternativ för de dagar då det rätt och slätt inte frestar att röra sig utomhus. Och det finns det ju en del av i landet vi bor i.

Ett löpband är skonsamt att springa på jämfört med asfaltvägar och betongtrottoarer. På alla löpband springer du i princip på en träskiva. Den skivan ger efter varje gång du landar på den. Hur mycket beror i stor grad på storleken, tjockleken och materialets kvalitet. Dessutom är fästpunkterna till skivan fodrad med solida gummidynor innan de skruvas fast i ramen till löpbandet. Detta ger även en dämpande effekt och åter igen beror effekten på tjockleken och den allmänna materialkvaliteten. På dyrare löpband har tillverkarna ofta utvecklat sina egna, patenterade dämpningssystem som ytterligare ska minska risken för belastningsskador. Detta kan vara allt från en speciell gummiblandning till avancerade justerbara system för optimal anpassning efter löparen.

Själva principen med ett löpband är ganska enkel. Det är utrustat med ett transportband som är stort nog att springa på och en motor som ska driva runt bandet i rätt hastighet. Utöver detta finns finesser och funktioner med varierande nyttovärde. Men en del moment kommer ändå att vara viktiga att lägga vikt vid. Precis vilka moment detta är varierar från person till person, eller från familj till familj.

För att vara säker på att välja ett löpband som man blir nöjd med bör man först och främst ha en klar uppfattning om vad man ska använda det till. Ska det t.ex. användas för intervallträning med relativt hög hastighet bör man ha en aning om vilken steglängd man har och hur långt löpband man behöver. Det är ingenting som dödar träningsglädjen så effektivt som känslan av att inte kunna ta i ordentligt.

Känslan av att man måste koncentrera sig intensivt för att inte trampa utanför bandet ger inte heller någon bra träningsupplevelse. Så om man vet att löpbandet kommer att stå framför TV:n eller om man väljer att se film eller serier på iPad medan man springer så bör man se till att köpa ett löpband som är tillräckligt brett. Man bör även tänka på att med träning kommer framgång. Och att även om man kör 4×4 intervallen på 14 km/h så kan det hända att det kommer behov av högre topphastighet efter hand.

SÅ STÄLLER DU IN LÖPBANDET

För att öka variationsmöjligheterna vid träning på löpband finns det många modeller och möjlighet att ändra vinkeln på löpbandet så att du kan springa och gå i uppförsbacke. Om man väljer ett löpband där denna vinkel justeras elektroniskt får man möjlighet att variera kontinuerligt under löpturen precis som om man skulle springa i kuperad terräng utomhus. De flesta löpband med den här funktionen har även förprogrammerade löpprogram som växlar mellan olika nivåer både vad gäller hastighet och lutning.

Teknologin tillåter nu även att vissa löpband kan kopplas direkt till smartphones och nätverk via Bluetooth och styras direkt från dessa mobila enheter via en app. En del av apparna erbjuder ökade möjligheter för att lagra och analysera träningsinformationen. Andra appar kommunicerar med Google Earth och låter användaren programmera en rutt var som helst i världen som man kan springa i det tempo man önskar. Skärmen visar då hur långt man har kommit på rutten, antingen som vanlig kartvisning eller med Google street view så kan man faktiskt se gatufotografier från stället man befinner sig på just då. På grund av informationen som finns lagrad i Google Earth kommer löpbandet även att automatiskt ställa in uppförsbacken efter terrängen för den rutt man har valt.

Här hittar du våra löpband!

Annons

Lämna en kommentar