BLOGGMENY
Kondition

Tips: Så får du ut mer av träningen på löpbandet

Det här är ett annonssamarbete tillsammans med Abilica

Kroppen behöver utmaningar och variation för att bli starkare, friskare och snabbare. För att få ut mer av ditt träningspass på löpbandet är det viktigt att du varierar både tempot och lutningen – skippa den monotona träningen för att få bäst resultat och ha kul på vägen.

Tekniken

Effektivt arbete och rätt teknik är viktigt för att få ut det mesta av löppasset. Därför bör du tänka på att ditt steg är annorlunda på löpbandet än när du springer ute, och att du tenderar att utveckla en annan löpteknik eftersom du inte behöver driva fram på samma sätt som när du springer ute. Det här kan du till stor del undvika genom att ställa in löpbandet på en lutning på 0,5 till 2,0 procent, då blir löptekniken och effektiviteten ungefär lika stor som om du skulle springa ute.

Vissa saker som är viktiga att tänka på:

  • Ha en bra hållning.
  • Blicka framåt.
  • Landa på främre foten, inte hälen.
  • Foten ska att “träffa” löpbandet, inte landa på det.
  • Löpsteget ska vara som ett hjul där foten landar direkt under din höft.
  • Kom upp och framåt med knät.
  • Använd armarna aktivt med en 90 graders vinkel i armbågsleden, rörelsen ska vara i axlarna.
  • Försök att vara avslappnad i kroppen, så att du inte är spänd i axlar och nacke.

När du springer på löpbandet är det också viktigt att komma ihåg att du missar den viktiga delen av löppasset som påverkar balans, kraft och löpekonomi – som handlar om att få ut det mesta av löpningen med hjälp av rätt teknik.

Träna varierat

Kombinera gärna löpning på löpbandet med löpning utomhus om du vill utveckla dig själv. Då förlorar du inte känslan och muskelkontakten som du får när du springer ute. Nackdelen med att springa på ett löpband är att du inte i samma utsträckning aktiverar samma muskler som när du springer utomhus.

Om du bara springer ute är det viktigt att du gradvis anpassar dig till att springa på löpbandet, för att musklerna ska anpassa sig och du inte ska bli stel. Om du inte har gjort det eller om det är länge sedan du senast sprang på löpband bör du börja med kortare pass. Börja med att växla mellan rask promenad och jogging i en minut och ställ lutningen på 3,0 till 5,0 procent när du går och 0,5 till 1,5 när du springer. Efter ett par veckor med löpning åtminstone en gång i veckan kommer kroppen vänja sig.

Ha en plan

För att du ska få ut det mesta av löppasset är det viktigt att du har en plan innan du går på löpbandet, och att du har beslutat vilket pass du ska köra och vilken hastighet och lutning du ska ha. Annars kan träningen lätt bli utan effekt. Var tydlig med vad målet med löpningen är och varför du springer.

Ska du gå ner i vikt, springa 10 km eller bibehålla formen är variation nyckeln till framsteg. På löpbandet har du många alternativ – du kan variera tempot och lutningen, växla mellan lätta, lagom och tuffa träningspass. Det viktigaste är att du vågar utmana dig själv och pressa dig ur din komfortzon!

Lycka till med träningen!

Annons

Lämna en kommentar