BLOGGMENY
Kondition

Så blir du ett proffs på löpbandet

Det här är ett annonssamarbete tillsammans med Abilica

Många lovordar löpbandet som en del av sitt träningsprogram.
Gruppträning på löpband har skapat intresse hos många samtidigt som flera hundra träningstimmar sker på löpband varje dag. Att träna på ett löpband reducerar inte bara belastningen på kroppen, det ger även många andra olika fördelar – se därför till nyttja alla möjligheter som löpbandet ger dig.

Här kommer några tips om hur du gör det.
Genom att trycka några extra gånger på hastighetsknappen får du en bättre och effektivare träning jämfört med långa och sega timmar på ett löpband. Få upp pulsen genom intervaller, intervallträning eller springa i uppförsbacke.

Träna målinriktat

Har du till exempel ett uppställt mål att kunna springa ett maraton i ett visst tempo eller om du har problem att disponera kraften när du tränar då är ett löpband till stor hjälp. Möjligheten att ställa in en bestämd hastighet som ska hållas konstant tills du ändrar den ger en unik möjlighet att träna på att springa fokuserat och i ett jämnt tempo – vilket är betydelsefullt för att optimera träningen och förbättra tävlingsresultat.

Observera att de flesta behöver springa lite fortare på löpbandet jämfört med utomhus för att uppnå samma faktiska belastning. Eventuellt kan du ställa in lutningen en grad högre för att utjämna denna skillnad.

Träna varierat

Om träningen blir enformig stagnerar resultaten. Kroppen måste hela tiden få varierande utmaningar för att du ska fortsätta att utvecklas. Det är viktigt att man tänker på att variera träningen genom att växla mellan korta och snabba rundor varierat med hårda och lite mindre intensiva perioder, kombinerat med olika intervaller. Detta gör man enkelt genom att ändra hastigheten, lutningen och tiden på löpbandet.

Träna tekniskt

Det jämna underlaget på ett löpband och den stabila hastigheten gör det upplagt för att träna löpteknik. Använd en del av träningen på att växla mellan kortare steg, korrigerad fotisättning och kroppsposition – detta ger förändring och möjlighet att finputsa löptekniken.

Träna övergång

Om du är ny på löpbandet eller nybörjarlöpare kan du sakta men säkert vänja dig vid att använda löpbandet. Börja med att gå och öka därefter hastigheten gradvis till önskat tempo.

När du känner dig säker kan du öka hastigheten till lugn joggning och därefter öka gradvis. Om du känner att det går för fort tar du tag i handtagen på sidan, sätter fötterna på sidokanterna och stänger av löpbandet.

Träna året runt

Ett löpband ger dig möjlighet att träna året runt, oavsett väder och vind.

Men du ska vara uppmärksam på att faktorer som vind, temperatur, ojämnt underlag och utmaningen i att hålla ett jämnt tempo utomhus är en stor skillnad mot att springa på ett löpband. Det kan vara bra för både kropp och själ att ibland ta en lång och lugn runda utomhus.

Annons

Lämna en kommentar