BLOGGMENY
Kondition

Tips: Så väljer du rätt motionscykel

Det här är ett annonssamarbete tillsammans med Abilica


Motionscykeln
är den produkt som historiskt sett är mest kopplad till att träna hemma. Alla har erfarenhet av att cykla, och många tycker det är enklare att komma igång med en aktivitet som man kan. Men för att få den bästa cykelupplevelsen inomhus är det några saker man måste känna till.

STÄLL IN CYKELN RÄTT!

Det är viktigt att sitta rätt när man ska cykla. Kontrollera att alla inställningar som är möjliga på motionscykeln ger dig optimal sittställning. Om du är lång är det viktigt att kontrollera att sadelstången är tillräckligt lång så att du kan sträcka ut benen tillräckligt. Det är även viktigt att sadeln och styret kan justeras horisontellt så att du kan justera avståndet mellan dessa optimalt.

VÄLJ RÄTT SVÄNGHJUL

Vikten på svänghjulet är viktig utifrån vilken typ av träning du vill göra. Ska du sitta och trampa långa stunder kan du klara dig med ett svänghjul som väger mellan 4–6 kg. Önskar du hårt motstånd eller vill köra snabba intervall kan det hända att du behöver ett svänghjul som väger mellan 6–20 kg. Tumfingerregeln är att tyngre svänghjul ger jämnare tramprörelser när det är mycket motstånd på motionscykeln. Men kom ihåg att det är stora skillnader mellan utväxlingen och konstruktionen av motionscyklar, så även om cykeln har ett något lättare svänghjul kan det ha bra motstånd och jämna tramptag. Därför är det viktigt att testa sig fram. Kom ihåg att testa de motståndsnivåer som du faktiskt har tänkt träna på när du testar vilken motionscykel som passar dig bäst.

STÄLL IN DIN DISPLAY

På displayen kan du läsa av olika värden som ger dig information om hur träningen går. Detta kan vara puls, tid, längd, effekt osv. Du kan som regel även göra en del val för träningen. Du kan ställa in önskad hastighet, motstånd, tid och så vidare för träningspasset så kommer motionscykeln att hjälpa dig att hålla rätt nivå på träningspasset. Eller så kan du välja att förinstallera träningsprogram. De flesta motionscyklar har färdiga träningsprogram i styrenheten. Detta kan vara intervallprogram, program för uppförsbackar, viktminskningsprogram med mera. Ett bra urval av färdiga program hjälper till att ge bra variation i träningen. Dyrare modeller kan även ha internetbaserade funktioner, t.ex. iFit Live, där du kan programmera rundor i Google Maps också justerar motionscykeln motståndet efter terrängen du cyklar i medan du ser bilder från gatunivå i Google Streetview om du har en Ipad eller liknande framför dig medan du cyklar. Andra program som fungerar på det här sättet är Abilica Stream.

TA HAND OM CYKELN

För att få ut det bästa av din motionscykel är det viktigt att du underhåller den på bästa möjliga sätt. Det är viktigt att den rengörs efter varje träning. Alla ytor på motionscykeln som får kontakt av svett bör torkas av. Man bör även regelbundet torka av damm och annan smuts från motionscykeln.

Annons

Lämna en kommentar